Jag ska bygga en altan

Hur många av oss har inte sagt det, när en ny sommar närmar sig. Under fina soldagar är det skönt att koppla av på en altan, eller en veranda. Ett riktigt viloställe.

Val av virke: tryckimpregnerat, lärkträ?

Oavsett hur stor altan du vill bygga, behöver du fundera över vilket virke du tänkt dig till trädäcket. Tryckimpregnerat är billigast, men det finns de som väljer furu och själva behandlar, eller bygger trädäck av lärkträ, som ska vara tåligt mot röta.

Planera drömaltanen, drömverandan

Stor altan för avkopplingVi bygger gärna dina drömmars sommarplats. Platsen där du kommer att sitta med din kaffekopp, kanske nicka till i en skön fåtölj.

Altaner och verandor är trevliga platser i trädgården. Där kopplar du av, umgås med vänner och äter god mat. Altanen blir ditt rum ut mot trädgården.

Sol och skugga när du bygger runt ett hörn

Altanen kan förstås byggas runt ett hörn, utefter flera väggar. Oavsett hur stor altan du vill ha bör du tänka på var du får sol och skugga, skydd för vinden eller skydd mot insyn.

Det är en skillnad mellan altaner och verandor. En är att altanen behöver normalt mindre virke, mindre material.

Har tomt som passar för en altan

Har du redan ett förslag, berätta för oss. Har du Suterränghus (souterränghus) passar det bra med altan. Har du huset på en kulle, eller är tomten helt plan? Skicka oss gärna fotografier av din tomt.

Offert för altanen och verandan

Fortast möjligt får du en offert på bygget. Och för att hjälpa dig i din planering har vi här en liten förklaring på skillnaden mellan en altan och en veranda.